Valikko Sulje

Lasten viemää: Purkautuva tulivuori

7-vuotias esikoiseni on innostunut tulivuorista ja kaikesta tieteeseen liittyvästä. Niinpä oli pakko myöntyä kun hän ehdotti purkautuvan tulivuoren rakentamista. Mallia otettiin Galaksin Tiedonjyviä-ohjelman jaksosta, ja ruvettiin hommiin!

Tuolivuori muotoiltiin taikataikinasta. Sekoitettiin:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl suolaa
  • 1,5 dl vettä

Taikina oli helppo sekoittaa kiinteäksi möykyksi joka ei liikaa tarttunut käsiin. Kun melkein 3-vuotias kuopus heräsi päiväunilta, jaettiin taikina puoliksi ja molemmat saivat muovailla taikinasta oman tulivuorensa. Kuopuskin onnistui hienosti pienellä avustuksella. Tärkeintä oli, että keskelle tehtiin syvä kraatteri.

Sitten tulivuoret uunipellille ja pelti uuniin: 125 astetta, 60 minuuttia.

Kun tulivuoret olivat kuivuneet uunissa suurinpiirtein koviksi ja siiretty jäähtyneinä reunallisille lautasille, alkoi purkauksen rakentaminen.

Ensin sekoitettiin noin yhteen desiin etikkaa pikkuloraus punaista elintarvikeväriä. Desistä tuli toistakymmentä purkausta, joten pienempikin määrä olisi kyllä riittänyt!

Seuraavaksi lusikoitiin soodaa kraatterin pohjalle 1-2 teelusikallista.

Lopuksi kaadettiin loraus punaista etikkaa soodan päälle, ja kuohuva purkaus oli valmis! Parista teelusikallisesta soodaa sai monta purkausta, ja soodaa voi myös lisätä kraatteriin jos reaktiot alkavat hiipua ja etikkaa tuntuu riittävän. Nämä tulivuoret voivat siis olla pitkäänkin aktiivisia.

Purkausten rauhoituttua laitoimme tulivuoret parvekkeelle haihduttamaan pistävän hajuista etikkaansa. Parin päivän päästä pääsimmekin ihastelemaan suolakiteiden muodostamaa laavakenttää lautasten pinnalla!

Tulivuoret onnistuivat kaikkien mielestä yli odotusten, ja lapset hihkuivat innoissaan kuohuvista purkauksista. Suosittelen kokeilemaan!

1 Comment

  1. Saara / Tieteen viemää

    Eräs lukijoista kyseli miksi etikan ja soodan sekoitus alkaa kuohuamaan. Kyseessä on hapon ja emäksen, eli etikan ja soodan, eli etikkahapon ja natriumvetykarbonaatin välinen kemiallinen reaktio. Reaktiossa syntyy hiilidioksidia ja vettä, sekä natrium- ja asetaattisuoloja. Hiilidioksidin eli hiilihapon muodostus saa nesteen kuplimaan ja kuohuamaan mimikoiden laavan purkautumista tulivuoressa. Suolot taas synnyttävät kauniita kiteitä ”laavan” kuivuessa.

Herättikö ajatuksia? Jäikö jotain puuttumaan? Kommentoi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: